گزارش کارآموزی مدیریت، نظارت و اجرای نقشه های ساختمانی اسکلت فلزی

دسته بندي : فنی و مهندسی » عمران
گزارش کارآموزي مديريت، نظارت و اجراي نقشه هاي ساختماني اسکلت فلزي در 57 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان

فصل اول

مقدمه

شرح: مديريت کارهاي ساختماني

فصل دوم

محل احداث پروژه

انواع نقشه هاي ساختماني

روش هاي اجراء

روش هاي انبار و نگهداري مصالح ساختماني

ساختمانهاي اسکلت فلزي

اجرا تشکيل دهنده ساختمان هاي فلزي

ستون

دسته هاي اتصال

چگونگي اتصال تير به ستون

نکاتي در مورد ساخت تيرها

وصل تيرهاي سراسري

وصل نمودن دو نقطه تيرآهن به همديگر

تيرچه

پروفيل هاي اتصال و ميل مهار

بادبند

پله

سقف تيرچه بلوک

فصل سوم

مزاياي و معايب ساختمان فلزي

مراحل کامل اجراي يک پروژه ساختماني

نکات اجرايي در اجراي ساختمان

ضمائم

مقدمه:

اجراي ساختماني اسکلت فلزي به آگاهي از يکسري مسائل فني که به علم رشته هاي مختلف ساختمان بستگي دارد، نيازمند است.

بديهي است عدم توجه به مسائل تئوري معماري، محاسباتي و تأسيساتي در اجرا و ساخت اشکالات را در پي خواهد داشت که به زودي به تعمير ساختمان منتهي خواهد شد، که بايد در اسرع وقت ساختمان را به وسيله تعمير محافظت کنيم و ضمن اجراي اصولي تعمير، عمر مفيد ساختمان را تداوم بخشيم. چرا که در بعضي مواقع، اشتباه در تعمير ساختمان خسارت مالي و جاني جبران ناپذيري در بر خواهد داشت.

در اين گزارش کارآموزي سعي شده اطلاعاتي در مورد ساختمانهاي فلزي و روش اجراي آنها داده شود.

در پايان از زحمات سرپرست محترم خودم جناب آقاي مهندس ………… و همچنين از استاد عزيزم جناب آقاي مهندس …………. کمال تشکر را دارم.




بسياري از سازمانهاي صنعتي بزورگ، و شماري از ادارات دولتي، خودشان نيروي کار ساختماني در اختيار دارند. از اين نيروها، در درجه اول، براي انجام تعميرات، نگهداري، و کارهاي تعويضي استفاده مي شود. اما چنين نيروهايي معمولاً صلاحيت و توانايي اجاري پروژه هاي ساختماني جديد را نيز دارند(شکل1). کارفرما ها غالباً، از کارکنان ساختماني خود براي مديريت کار ساخماني جديدشان استفاده مي کنند(شکل 2).

اين نيروي کار ممکن است کارکنان باشند که کارفرما آنها را مستيماً استخدام مي کند و يا ممکن است که خود کارفرما به صورت پيمانکاري عام عمل کرده و با پيمانکار تخصصي قراردادهاي فرعي امضاء کند.

احتمالاً انجام کار ساختماني توسط پيمانکاري عام با يک قرارداد اصلي متداولترين روش ايجاد تسهيلات ساختماني است(شکل 3).

در اينجا فقط اشاره مي کنيم که کاربرد دو روش جديد در ارائه خدمات ساختماني رو به ازدياد است:

الف) روش طرح – ساخت (يا کليد در دست).

ب) روش به کارگيري مديريت حرفه اي در امور ساختماني.

مفهوم کار ساختماني به روش طرح – ساخت يا کليد در دست (شکل 4) اين است که کارفرمايي با موسسه اي قراردادي مي بندد که طبق آن، موسسه طرف قرارداد هم طراحي و هم ساختن تسهيلاتي را به عهده مي گيرد که نيازهاي خاصي را (معمولاً از نظر اجرايي) برآورده کند. غالباً موسساتي اين گونه قراردادهاي را تقبل مي کنند که در نوع خاصي از ساختمان تخصص دارند و نيز طراحيهايي استاندارد دارند ه آنها را مطابق با خواستهاي کارفرما تعديل مي کنند.

چون هر دو کار طراحي و ساخت را يک سازمان انجام مي دهد، مشکلات هماهنگي در کار به حداقل مي رسد و کار ساختماني مي تواند قبل از کامل شدن طرح نهايي شروع شود. (در روشهاي ساختماني مرسوم، اين امکان نيز وجود دارد که کار ساختماني قبل از کامل شدن طراحي شروع شود. در اين حالت قرارداد کار ساختماني بر مبناي تاديه هزينه خواهد بود. اين روش ساخت را روش «مسير سريع» مي گويند.) اين معايب اصلي روش طرح – ساخت مشکل بودن ايجاد رقابت بين تأمين کنندگان و پيچيدگي در ارزيابي طرحهاي پيشنهادي آنهاست.

به کارگيري مديريت حرفه اي کار ساختماني (شکل 5) براي ساخت تسهيلات نيز تا اندازه اي با روش اسختماني مرسوم تفاوت دارد. در اين حالت، مديرتي ساختماني مانند نماينده کارفرما عمل کرده و هر دو قسمت طراحي و ساخت پديده تسهيلاتي مورد نظر را اداره مي کند. کارفرما براي طراحي، ساخت و مديريت ساختماني پروژه سه قرارداد جداگانه مي بندد. اتخاذ اين شيوه در کار ساختماني به دليل ايجاد هماهنگي نزديک بين کار طراحي و کار ساختماني امکان صرفه جويي در وقت و هزينه را ايجاد مي کند. هر چند، مخالفان اين روش متذکر مي شوند که مديريت کار ساختاني مسئوليت مالي کمي مي پذيرد و يا حتي هيچ مسئوليت مالي در قبال پروژه ندارد و نيز اينکه هزينه خدمتي که او ارائه مي کند، هر گونه صرفه جويي حاصل از بهبود هماهنگي در کار طراحي و کار ساختماني را بي ثمر

طراح، محاسبه و پيمانکاري ساختمان:

در شناسنامه ساختمان، بخش مربوط به سابقه کار افراد زير وجود دارد:

الف) طراح ساختماني (يعني مهندس معماري)

ب) مهندس محاسب

ج) سازندگان و مجريان کارگاه که شامل:

پيمانکار، مهندس، سرپرست کارگاه، تکنسين، معماري و به طور کلي افراد مسئول بخشهاي فني در تعدادي محدود و يا کساني مي باشد که در امر احداث ساختمان از شروع کار و يا قسمتهايي از اجراي آن شرکت موثر داشته اند. در اين بخش آدرس کار (شرکتها) شماره تلفن آنها ثبت مي شود. در صورت بروز اشکال از نامبردگان که با جزء جزء اجراي ساختمان آشنايي کامل دارند، کمک گرفته مي شود تا تعميرات اصولي با توجه به نقشه هاي موجود به شکل کامل انجام مي شود به طور کلي شناسنامه ساختمان در هنگام خرابيها و تعميرات از جهات بسيار مفيد است و با کمک ها و راهنماييهاي آن، تعميرات در زمان کوتاه و با صرف هزينه کم انجام مي شود.

محل احداث ساختمان:

مطالعاتي که قبل از شروع کارهاي در رابطه با محل ساختمان بايد انجام شود، مسائلي مانند اثرات جوي، بارندگيها، تغيير درجه محيط که بخصوص در فصول سرد و يخبندان تأثيرات نامطلوب و مخرب در مصالح، اجزا و قسمتهاي ساخته شده بنا مي گذارد.

قابل توجه اينکه، در هر راه اندازي مجدد و تا جا افتادن کارگاه از جهات مختلف، اشکالاتي فراوان وجود دارد،از جمله مسائل فني، جمع آوري کارگردان مورد نظر بخصوص در برداشتن هزينه بيشتر که اولاً: باعث تأخير در تحويل بنا ي شود؛ ثانياً: قيمت تمام شده ساختمان را افزايش مي دهد.

قبل از شروع يک طرح ساختماني کوچک يا بزرگ، بايد مقاومت زمين زير پي جهت ديوارها براي طراح مشخص شود تا بتوانند بر مبناي آن محل ستونها، ديوارها و در مجموع طرح را به وجود آورد، معمولاً زمينهاي مرغوب، رنگ سبز تيره با دانه هاي خاک متراکم و چسبندگي زياد دارند.

انواع گوناگون زمين ماسه اي، رسي، دج، سنگي و يا مخلوط نامتناسب هستند.

اکثر زمينهاي ايران از انواع زمينهاي رسي است. اين زمينها مقاوم هستند و چنانچه خاک ريز دانه و درشت دانه ماسه در آنها وجود داشته باشد. قابل اطمينان خواهد بود. در بعضي موارد بنا روي زمينهاي شيب دار رسي احداث مي شود، در اين حالت بايد به اصول پايداري بنا توجه شود تا در موقع حرکت زمين خطر رانش به وجود نيايد.

زمينهاي دج نيز ترکيبات کامل، متراکم و قابل اطمينان دارند که بناهاي مرتفع را مي توان روي آن احداث کرد.

به طور کلي زمين لايه ها و موارد متشکله مختلفي دارند که هر لايه آن مورد آزمايش قرار گيرد، در بناهاي معمولي، از طريق چاه کني و خروج لايه هاي خاک مي توان از نوع زمين آگاه شويم، اما جهت احداث هاي بناهاي مرتفع، با گمانه زدن (سونداژ) از لايه هاي مختلف پي سازي و احداث بنا انجام شود.

در بعضي موارد، زمين مورد نظر ماسه اي و يا از نوع خاک دستي است. در اين حالت، پي کني تا سطح زمينهاي سخت پيشروي مي کند و با پي سازي اصولي و در صورت نياز پي هاي صفحه اي احداث مي شود.

به طور خلاصه، شناخت خاک زمين جهت عملکرد طراح و محاسبات از مسائل اوليه و بسيار مهم براي ساخت يک بناست که بي توجهي به آن، مشکلات و خسارات زيادي به بار مي آورد.

انواع نقشه هاي ساختماني:

نقشه هاي اوليه معماري که بنا را به شک لسه بعدي (پرسپکتيو) نشان مي دهد، براي تفهيم به مجريان بسيار سودمندند. معمولاً نقشه هاي فني و اجرايي در سه فاز تهيه مي شود:

الف) نقشه هاي معماري:

اين نقشه ها به منظور مشخص کردن ابعاد بنا جزئيات ظاهري و بناسازيهاي داخلي و خارجي براي

تفهيم مسائل به سازندگان و مجري ساختمان تهيه مي شود. آنها مي توانند پس از اجراي يک

سلسله مسائل فني، بناي مورد نظر را در چهار چوب طرح معماري بسازند.

ب) نقشه هاي اجرايي:

اين نقشه هاي با جزئيات گوناگون مانند پلانهاي موقعيت، پي سازي، تيرريزي، شيب بندي، برش، نما و ... با مشخصات هر چه دقيق تر جهت اجراي دقيق و اصولي تهيه مي شود که سازندگان با استفاده از آنها و همچنين نقشه هاي جزئيات که از نقشه هاي ذکر شده تهيه مي شود کار را دقيق و اصولي اجرا مي کنند.

همچنين با توجه به دفترچه مشخصات ريز مقادير (آيتمها)، اسکلت ساختمان به شکل سفت کاري و نازک کاري ساخته مي شود.

در بناهاي بزرگ، وجود مهندسان معمار، محاسب و همکاي نزديک آنها با همديگر باعث مي شود که طرحي به وجود آيد. بدون اين همکاري، مسئله ساختن بناي عظيم غير ممکن است.

ج) نقشه هاي تأسيسات:

اين نقشه ها نيز جدا از نقشه هاي معماري و استراکچر، شامل کليات و جزئيات آبرساني، فاضلاب، تهويه، دستگاه هاي گرم کننده و سرد کننده و به ويژه روشنايي برق است.

همان طور که مي دانيد، اين نقه ها به هنگام تعميرات بسيار مفيد است. بخصوص در هنگام زلزله، سيل و حريق که قسمتي از بنا از بين مي رود با استفاده از نقشه هاي موجود در شناسنامه مي توان ضايعات پديد آمده در ساختمان را نوسازي کرد.

معمولاً براي اجراي ساختمان بايد با توجه به زمان بندي مشخص، نشه هاي لازم و از قبل آماده شده، مسائل اقتصادي و اجرايي و تمامي موارد ديگر به انجام کار اقدام کرد.

اکثر اوقات، شروع کار بناي ساختمان با پيگيري مراحل مختلف اجراء با سرعت بخشيدن در پيشبرد آن و بدون تعطيل شدن در زمانهاي طولاني دنبال مي شود تا در مدت زمان پيش بيني شده به مراحل پاياني برسد.

محاسبه پله

براي محاسبه پله ابتدا بايد فاصله كف طبقه پايين تا روي كف طبقه بالا را دقيقاً تعيين نمود. مثلاً فاصله كف طبقه پايين تا زير سقف 250 سانتيمتر و كلفتي سقف را هم 30 سانتيمتر به آن اضافه مي كنيم كه جمعاً 310 سانتيمتر مي شود حال براي محاسبه مقدماتي بر حسب نوع استفاده پله ارتفاعي دلخواه براي پله در نظر مي گيريم مثلاً 17 سانيتمتر از تقسيم 310 بر 17 تعداد پله به دست مي آيد كه 18 عدد مي باشد و معلوم مي شودكه ارتفاع دقيق پله را بايد در حدود 2/17 سانتيمتر فرض كنيم تا 18 عدد پله داشته باشيم آنگاه با توجه به اينكه 18 ارتفاع 17 كف پله مي خواهد و اگر فرض كنيم اين پله U شكل باشد و 9 عدد پله در گردش اول و 9 عدد پله در گردش دوم لازم داريم و اگر كف پله را 30 سانتيمتر فرض كنيم جمعاً فضايي به طول 240 سانتيمتر براي 9 عدد پله كه 8 عدد كف پله مي شود، لازم داريم و با توجه به دو عدد پاگرد در ابتدا و انتهاي پله اگر طول هر كدام را 20/1 در نظر بگيريم جمعاً فضايي به طول 80/4 و عرض 5/2 متر براي ايجاد پله مورد نياز است. (10 سانتيمتر براي چشم پله و 120 سانتيمتر براي گردش اول و 120 سانتيمتر براي گردش دوم)

براي خط كردن پله بعد از تعيين ارتفاع و كف پله معمولاً با تراز و متر پله را خط مي كنند براي اينكار ابتدا حدود عبور پله را زاويه اي 30 تا 35 درجه با افق تشكيل مي دهد روي ديوار مجاور آن با گچ سفيد مي كنند آنگاه محل اوليه پله را تعيين كرده و به وسيله قسمت شاقول تراز خط عمودي رسم مي نمايند آنگاه به اندازه ارتفاع پله روي اين خط با متر جدا كرده و به وسيله قسمت افقي تراز خطي به اين نقطه عمود نموده و به اندازه كف پله روي خط اخير با متر جدا مي كنند و بهمين ترتيب ادامه داده تا به پاگرد برسند. بايد توجه داشت كه معمولاً پهناي پاگرد مقدار تعيين قبلي به اضافه يك كف پله مي باشد.

در موقع نصف كف پله معمولاً در حدود 2 يا 3 ميليمتر به آن شيب مي دهند كه اين شيب شستشوي پله را راحت تر مي كند.

سقف تيرچه بلوك

براي اجراي سقف هاي تيرچه بلوك در ساختمانهاي فلزي از تيرچه هاي آماده استفاده مي شود، تيرچه ها به اين صورت ساخته مي شود كه در قالبهاي مخصوص يك سري آرماتور با قطر معين و با طول مشخص (با توجه به دهنه و فاصله ستونها نسبت به هم) قرار داده مي شود. بعد يك آرماتور به صورت زيكزاكي از اين آرماتورها به آرماتورهاي كه در ارتفاع 30 سانتيمتري از آرماتورهاي پاييني قرار دارد بسته مي شود(جوش مي شود)، بعد در قالب بتن ريخته شده و تيرچه آماده مي شود.

براي تيرچه گذاري سقف ابتدا تيرچه ها را بالا مي كشند بعد دقيقاً به فاصله يك بلوك از هم روي سقف مي چينند. بايد توجه داشت كه اولين بلوك قرار داده شده بين دو تيرچه از يك طرف (طرفي كه رو به تير اصلي است) بايد توسط لايه نازك سيمان بسته شود تا اينكه در هنگام بتن ريزي سقف بتن وارد بلوك ها نشود و سقف بيش از حد سنگين شود. بعد از اينكه تيرچه ها را گذاشتيم بين آنها بلوك قرار مي دهيم. بايد توجه داشت كه دهنه هاي با فاصله زياد نياز به شناژ مخفي دارد. پس در اين دهنه ها در فاصله هاي 5/1 متري حدود 15 تا 20 سانتيمتر بين بلوك ها را خالي مي گذاريم. در اين فاصله خالي دو آرماتور به صورت عمود بر تيرچه ها مي بنديم تا هنگام بتن ريزي شناژ مخفي به درستي اجرا شود. اين شناژ مخفي براي اين است كه از خيز اضافه حاصل از وزن بتن ريزي روي تيرچه بكاهد.

بعد از قرار دادن بلوك بين تيرچه ها نوبت به قرار دادن آرماتورهاي حرارتي مي رسد. آرماتورهاي حرارتي به اين صورت روي سقف پهن مي شود كه به صورت شبكه در فاصله هاي مشخص روي سقف به آرماتورهاي بالايي تيرچه بسته مي شود. هنگام سفت شدن بتن و از دست دادن آب يك سري تنش در سقف ايجاد مي شود كه تنش هاي حرارتي است و آرماتورهاي حرارتي اين تنش ها را مي گيرد بعد از بستن آرماتورهاي حرارتي بايد قالب هاي دور تيرهاي اصلي (از بيرون) را بست. براي اين منظور جهت رعايت شدن Cover مناسب ميلگردها يك سري لقمه از بيرون به آرماتورهاي تيرهاي اصلي بسته شده و بعد قالب هاي تميز و روغن زده شده را دور تيرهاي اصلي مي بنديم، با اتمام اين كارها و تاييد مجدد آرماتوربندي و آرماتورهاي تقويتي و خاموتها توس مهندس ناظر نوبت به بتن ريزي سقف مي رسد. بتن با طرح اختلاط مشخص در ميكسر ساخته مي شود و توسط بالابر به روي سقف انتقال داده شده و قسمت به قسمت روي بتن ريخته مي شود، بعداز ريختن بتن بايد با ويبراتور بين بتن را خوب ويبره زد. براي اين منظور شلنگ لرزاننده ويبراتور را چندين قسمت به آرامي حركت مي دهيم تا بتن خوب ويبره زده شود. اگر در بتن ريزي بنا به دلايلي وقفه ايجاد شد يك سطح شيبدار توسط بتن درست مي كنند. بعد هنگام بتن ريزي مجدد ابتدا دوغاب سيمان به سطح شيب دار زده و بعد بتن ريزي قسمتهاي ديگر سقف انجام مي شود، بعد از بتن ريزي(چه در بتن ريزي سقف و چه در بتن ريزي ستون) و خشك شدن بتن بايد تا سه روز، هر روز دو نوبت به بتن آب داد و روي آن آب ريخت، مي توان گوني خيش را نيز روي بتن قرار داد تا از تابش مستقيم خورشيد به بتن و سريع خشك شدن سطح بتن جلوگيري كرد تا بتن اصطلاحاً خوب عمل آيد.

دسته بندی: فنی و مهندسی » عمران

تعداد مشاهده: 1641 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 57

حجم فایل:45 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: